Vakantie vieren

dinsdag 24 mei t/m zaterdag 28 mei:

De komende dagen kunnen we lekker rustig aan doen aangezien we het belangrijkste doel gehaald hebben…de Josha naar de Oostzee overvaren. Het uiteindelijke doel is om naar Kolding of Vejle te varen, nog zo’n 100-120 nm in 5 dagen. Een makkie!

Dinsdag vertrekken richting richting Bagenkop of Marstal. Een tochtje van 35 nm. Er staat rond d 15-18 knp wind. Een perfect zeilwindje en genieten volop. Uiteindelijk is Marstal te bevaren en gaan daar in de haven liggen.

 

Woensdag is het windstil en volop zon. We pakken een dagje rust en gaan 4 nm verder in een klein haven op een idem klein eilandje liggen. Onderweg ziet Jan-Willem een vloot met  kleine bootjes varen. Het blijken zwanen te zijn  (LOL).

 

Donderdag varen we verder richting Arø. Tevens een klein haventje op een klein eilandje. Het is nog vroeg in het seizoen dus nog plek zat. Onderweg zwemt er een tuimelaar met ons mee en speelt 5 min. met ons mee. Onder de boot door en af en toe komt hij bovenwater  “springen”. Het blijft altijd leuk.

 

Vrijdag hebben we een tochtje naar Strib op de planning staan. Er staat niet zo veel wind, maar hoeven ook maar 20 nm te varen. Zaterdag hebben we dan nog zo’n tochtje naar Vejle op de planning staan. Onderweg zien we nog 3 à 4 keer een tuimelaar zwemmen, maar niet zoals gisteren eentje die met ons mee blijft zwemmen. Het is een erg mooi stuk dat we vandaag varen. Het laatste stukje is er niet veel wind en moet de motor aan. Eenmaal in Strib controleer ik de koelvloeistof lekkage en die is nu toch een stuk erger geworden. Het is de vraag of we hier morgen nog wel mee naar Vejle kunnen varen als er geen wind is. Als noodreparatie smeer ik wat afdicht kit op de plek van de lekkage. Hopelijk helpt dat.

Zaterdagochtend controleren we eerst de motor en helaas heeft het niet geholpen. De lekkage is er niet minder op geworden. De kit heeft blijkbaar niet goed kunnen hechten door het vocht en de vettigheid op het motorblok. Er druppelt elke sec. een druppel koelvloeistof. Met nog 20 nm naar Vejle voor de boeg en zonder wind is dat geen goed vooruitzicht. We besluiten dan ook om naar Fredericia aan de overkant te varen. Dat is maar 1,5 nm en nog wel te doen.  Dan laten we de Josha daar wel liggen.

Eenmaal in Fredericia is er niemand in de haven en wordt het lastig om een ligplaats voor de komende 3 weken te regelen. En om zomaar zonder havenmeester gesproken te hebben te vertrekken en de Josha laten liggen is niet echt fijn. Een klein uurtje later komt er toch wat wind op zetten en dat lijkt voldoende om alsnog naar Vejle te varen. We vertrekken alsnog en het zeilen gaat super. We hebben tot ca. 15:00 om in Vejle te komen omdat Sebastiaan de huurauto om 17:00 in Billund op moet halen. De ingang van het Vejle Fjord is niet in 1x te bezeilen en we moeten een paar slagje maken. Gelukkig hebben we stroom mee zodat we vrij lange slagen kunnen maken. Uiteindelijk gaat het voorspoedig en om precies 15:00 varen we de haven van Vejle binnen. We leggen aan op een vrij plek op de afgesproken stijger. Nu alleen de huurauto nog ophalen en dan kunnen we zondag op tijd terug naar NL rijden.

reacties

Reageer