terug naar Finland

woensdag 10 juli –DSCN0891 We vertrekken rond 08.00 uur voor de terugtocht naar Finland. Vanwege het uitklaren zitten we in groepen van 6 boten. Met een deel daarvan hebben we afgesproken om samen de hele tocht terug te varen. Iedereen heeft weer zin om weg te gaan. Het gevoel dat je in Rusland op het water niet kan doen wat je wil is groot. We varen naar Haapasaari en hoeven daardoor niet weer door militair gebied. Ook is het een stuk korter.

DSCN0900We hijsen het zeil om wat voordeel van de wind te hebben. Eigenlijk komt die te ver van voren maar het scheelt toch. Rond half twaalf zijn we bij Kronstadt. Het uitklaren gaat vrij soepel en dan komt er ineens een hond. Bij drie van de zes boten gaat deze mee aan boord. Bedoelt om drugs op te sporen denken we. De hond schijnt iets nieuws te zijn, we hoorden dat het de tweede dag was dat ze daarmee controleren. Als we weg kunnen, wil de motor niet starten. Gelukkig als we walstroom aansluiten start hij meteen. Snel vertrekken we.

Dan is het nog een tocht van 80 mijl waarbij je verplicht bent de geul te volgen. Het eerste stuk hebben we nog wat golven maar die worden steeds minder. Het is vrij saai varen op de motor en de stuurautomaat. Totdat de V-snaar kapot gaat. Het zit ook niet mee. De motor gaat uit en we krijg en meteen een sleepje. Sebas gaat kijken of hij een nieuwe erop kan zetten en dat gaat gelukkig vrij vlot. Binnen 20 min. varen we weer op eigen motor en om 2 uur ‘s nachts (Finse tijd) komen we aan op Haapasaari. De douane komt pas om 8 uur en gaan dus eerst lekker slapen.

reacties

One Comment to “terug naar Finland”

  1. dominique 12 juli 2013 at 09:49 #

    Hoi Hilda en Sebastiaan,

    bedankt voor de leuke foto’s van St. Petersburg en het bezoek aan Petershof. Een shuttlebus is een stuk comfortabeler dan een houten bankje in een treintje met een man naast je met kriebelende beestjes in zijn jas! En wat mooi als de fonteinen het doen!
    Geniet er weer lekker van in Finland, groetjes Do, Er, Em en Ruub


Reageer