vacation time – op weg naar de Oostzee

zaterdag 30 juli – maandag 1 augustus 2011:
Dit jaar gaan we net als vorig jaar naar de Oostzee. We hadden nog even getwijfeld om naar Engeland te varen, maar we kiezen toch voor de Oostzee. Zaterdag vertrekken we rond 13:00 vanuit Lelystad naar het noorden. We varen naar Hindeloopen en als het weer mee zit varen we zondag in een ruk door naar Cuxhaven.

De voorspellingen zijn redelijk goed, waarschijnlijk een beetje weinig wind, maar ze voorspellen nog wel redelijke golven (in het begin nog tot 2 m) i.v.m. een stormpje een paar dagen geleden bij Noorwegen. Om 7:30 gaat de wekker en we staan op ons dooie gemak op. Checken voor de zekerheid nog de laatste weersvoorspellingen en om 9:00  gaan we los richting de sluizen bij Kornwerderzand. We kunnen meteen de sluis binnenvaren en om 11 uur zitten we op het wad. Lekker stroom mee naar Harlingen.  En 2 uur later varen we bij Terschelling al de Noordzee op.  Vlak bij Terschelling liggen een paar zandriffen op de Noordzee waar we overheen wilden varen. De diepte is 4-5 m. Ruim voldoende. In de verte zie ik echter een flinke branding op onze route. Hmmmm, toch maar niet. De Gronden bij Terschelling kunnen erg gevaarlijk zijn P1020822en we houden toch de vaargeul maar aan. Een klein uurtje omvaren, maar wel  zo veilig. Langzaam beginnen de golven toch flink toe te nemen. Tot zeker een dikke 2 m. Iets meer dan voorspeld. Dit komt echter door de ondieptes bij de Waddeneilanden. Eenmaal op volle zee valt het reuze mee, een metertje, en we varen in een ruk door naar Brunsbuttel (i.p.v. Cuxhaven).

Bij de sluizen ziet het er rustig uit en de deuren aan onze kant gaan open. Er varen ca. 20 zeiljachten uit. We denken mooi! wat een timing en koersen richting de sluisingang. We worden echter “terug gevloten” en moeten nog een haf uurtje wachten. Hij wil eerst de andere kant nog een keertje schutten. Heuuu…en dan kunnen wij niet even snel mee?  Leeg schutten of met één boot erin…hoeveel tijd kost dat nou extra. Schiet mij maar de boom in. Enfin we keren netjes om en wachten buiten de inham op de Elbe. Dik 45 min. zijn we eindelijk aan de beurt. Althans dat denken wij…De lichten staan voor ons op groen, dus gaan we voor een tweede poging naar de sluis. Halverwege wordt sluisgang echter afgebroken en moeten we weer omdraaien….met het verkeerde been uit bed gestapt misschien…hmmm. Er komt nog een kleine tanker aan en die mag eerst. Gelukkig passen we er nog bij en mag dat ook van hem. Driemaal is scheepsrecht zullen we maar zeggen.  Dik een uur na aankomst bij de sluizen, liggen we in het Kielerkanaal en varen we direct naar de haven om na 32 uur en 200nm non-stop varen te gaan slapen. Welterusten!

reacties

Reageer