Het Trollhätte kanaal

We willen de ‘waterval’ in Trollhättan zien, dus na de eerste sluis en wat bruggen gaan we in de Spikön liggen. Het is echt heel rustig, de haven ligt op het einde van de dag nog niet half vol. We gaan eerst weer wat boodschappen doen. De stad is veel groter en ook leuker dan we gedacht hadden.

Om 15.00u openen ze de deuren voor de waterval. Het is voor de toeristen, maar dat maakt het niet minder spectaculair. We fietsen eerst nog wat rond langs de oude en nieuwe sluizen in Trollhättan en gaan dan wachten op de waterval op de Oskarsbrug. Het openzetten duurt ongeveer vijf minuten.

De volgende dag moeten we door de sluizen van Trollhättan een losse en drie in IMG_20180715_105411een trapje. Dat gaat soepel. Daarna door naar Lilla Edet. Iedereen vaart daar het liefst zo snel mogelijk voorbij, omdat het wat troosteloos en vervallen is. We gaan langszij liggen op het mooiste plekje. Uiteindelijk komen er nog een handjevol boten bij, de rest vaart dus idd liever door.

Bij Lilla Edet is de laatste sluis van het kanaal, die overgaat in de Göta älv.

Als we de volgende dag wakker worden is het mistig. Ook ligt erIMG_20180715_140902 een vrachtschip te wachten voor de sluis. Wij denken gelijk: oponthoud. Uiteindelijk komen we er achter dat het vrachtschip problemen heeft en niet eerder dan 10 uur zal vertrekken. De mist trekt rond half negen weg, dus we gaan voor de sluis liggen. We mogen er voor 9.00 uur al in en de deuren gaan gelijk dicht. Dit terwijl normaal pas vanaf 9.00 uur geschut wordt, een andere boot die ook mee wilde was daardoor net te laat. In 10 minuten zijn we geschut en tien minuten later door de brug. Dan kunnen we richting Göteborg.

De communicatie op kanaal 9 met de sluizen en bruggen laat zeer te wensen over. Als we ze oproepen krijgen we geen reactie of een reactie in het Zweeds. Zo goed als ze het geregeld hebben in het Götakanaal, zo slecht is het in het Trollhätte kanaal.

Rond half drie komen we aan in Göteborg. De haven Lilla Bommen ligt in het centrum en daar zoeken we een plaatsje. We hebben een plek met een te korte mooring line toegewezen gekregen die alleen op de middenbolder past, mIMG_20180716_215637aar er is niets beter op dat moment. Sebas is er niet helemaal happy mee en legt nog een extra spring naar de kant om te voorkomen dat we dwars komen te liggen. De volgende dag gaat de buurman weg die wel een lange mooring line had en schuiven we een plekje op. Zo liggen we beter, ook voor als we weer weg moeten varen.

IMG_20180717_144429Voor de toerist uit hangen is het eigenlijk te warm (30 graden), de stad is ook een bouwput. Overal ligt alles open Ondanks de hitte roept de stad net echt een warm gevoel op. We moeten nog wat zaken kopen voor de boot, die ze hier op het voorraad hebben. En we sturen de havengidsen , die we van Johan (in Karlstad) hebben geleend terug.

reacties