Vänern meer – deel 3: naar het Trollhätte kanaal

Het begin van het kanaal is bij Vänersborg. We gaan er in twee etappes heen. Eerst naar Dalbergsa en de volgende dag naar Vänersborg. Beide keren gaan we 20180712_075259vroeg weg, omdat het dan nog lekker koel is. De wind laat het een beetje afweten deze dagen en op vrijdag is er in de middag kans op onweer. Daar willen we ook niet midden in zitten.

Bij Dalbergsa gaan net twee boten weg en we liggen op een goede plek aan de steiger. Opzich lig je mooi, maar er is verder niet veel. Een camping met kleine winkel en een goed wandelpad. Het meest interessante is wat er op het bordje op de steiger staat. Na wat navraag blijkt er te staan of we aardig willen zijn voor de vier slangen (snokar), ze hebben zelfs namen?

IMG_20180712_075252

De volgende dag vragen we ons af hoe het nou met de eerste brug zit, die we tegen komen, de Dalbobron. De hoogte is 15.5 – 17 meter, wat betekent dat? Als we bij de brug zijn dan staat op het digitale bord dat de actuele doorvaarhoogte 17.5 meter is. De hoogte is dus afhankelijk van de waterstand op het meer. De spoorbrug, de tweede brug, roepen we op via de marifoon en deze opent vervolgens meteen. De haven is vlak na de brug. Het is niet druk en we gaan langszij liggen aan de binnenkant van westelijke steiger. We kunnen gratis liggen, omdat we genoeg overnachtingen opgespaard hebben bij deelnemende havens op het meer Vänern. Na vijf havens is de zesde gratis. De zesde was eigenlijk gisteren, maar Vänersborg is veel duurder, dus hebben we gewacht. Echt Nederlands :-)

Bij het havenkantoor is een watersportwinkel. Eindelijk een winkel waar ze bootschoenen verkopen. Hilda blij. Ze koopt een paar nieuwe bootschoenen.

In Vänersborg kunnen we ook weer inkopen doen. De laatste drie dagen hebben we geen echte supermarkt gezien. Dus het was weer hoog nodig.

reacties