Vänern meer – deel 2 (Mariestad – Ekenas – Spiken)

Als we uit Mariestad vertrekken, wilden we naar Spiken gaan. De wind staat echter zo Spike niet goed te bezeilen is en Ekenas wel. En aangezien het een bijzonder plekje zou moeten zijn, besluiten we daarheen te gaan. Als we onder Djurö varen liggen er ineens visnetten op onze route. Gelukkig ziet ze Sebas ze net op tijd en kunnen we er omheen. Even later denkt Hilda dat ze nog een visnet ziet, maar dat blijken meeuwen die mooi op een rijtje in het water zitten ;-)

Het laatste stuk naar de haven varen we door het riet in een erg smalle geul. Maar in de gasthaven is gelukkig net genoeg ruimte om te draaien zodat je schuin aan de boei kan liggen. We liggen prima en goedkoop, de haven is voor SXK leden halve prijs IMG_20180710_213942(8 euro). De Zweden naast ons zijn een beetje verbaasd dat we deze haven hebben kunnen vinden. Maar hij staat gewoon in de hamnguiden 9 voor het Vänern (die hebben we kunnen lenen van de Nederlander Johan, de Zweedse importeur van onze Craftsman motor in Karlstad)

Het wordt al snel erg warm, ondanks het windje dat er staat. De PC is vastgelopen, dus Sebas kan weer bezig met herstellen, wat voor een groot deel gelukkig lukt. Hij is momenteel echter niet echt stabiel…

De volgende dag gaan we als nog IMG_20180712_073939naar Spiken. Als we wakker worden staat er al wind. En we vertrekken daarom maar snel, omdat later de wind minder zou worden. Met ongeveer 3,5 – 4 knopen kunnen we tussen de scheren door richting  Spiken varen. Het is weer een mooie route.

In Spiken hebben we bij het aanmeren flinke wind van opzij en dat is 20180712_075144lastig met de boeien, maar uiteindelijk liggen we goed. Het blijkt een populaire haven bij de Zweden, want ondanks het vrij grote aantal gastenplaatsen ligt het al snel vol. Veel boten die de haven in varen moeten omdraaien en een andere haven zoeken of een mooi ankerplaatsje. En die zijn er genoeg rondom Spiken.

reacties