Het feest gaat beginnen

Donderdag 10 mei – vrijdag 11 mei:

Donderdag gaat het dan eindelijk echt beginnen. Althans dat hopen we. Het plan was om ‘s ochtends met de laatste 2 uur van het tij (rond 11:00)  bij Schiermonnikoog mee naar buiten te gaan, maar er staat noord-oosten wind  4-5 bft en dan is het Westgat bij Schiermonnikoog geen pretje…tot zelfs gevaarlijk. We blijven dan ook een tij liggen omdat het later op de dag rustiger zou gaan worden. Het is alleen de vraag of het op tijd beter wordt. Volgens de voorspellingen zou het vanaf 20:00 rustiger moeten worden, echter valt dat tegen maar om 21:00 lijkt de wind gelukkig toch iets minder te worden en zijn de waarnemen buitengaats ook gunstiger. Om 21:30 gaan de trossen los. Dit keer vaar ik ons schip met Jan-Willem over en neemt Hilda de auto naar Cuxhaven. De Goelyo heeft ook een opstapper aan boord en Mieke rijdt met Hilda mee.

Als we eenmaal bij Lauweroog de haven uitvaren staan er toch best redelijke golven. Bij wind tegen stroom is dat geen pretje en klotsen we flink op en neer. Een half uurtje later komen we achter zandbanken terecht die de nodige bescherming geven. Het water is dan ook weer lekker rustig. Het lijkt een makkie te worden. Echter eenmaal bij het Westgat aangekomen nemen de golven flink toe en bonken rechten de wind en golven in. Soms valt de punt van het schip in één keer van een golf 3 meter naar beneden en duikt in de volgende golf waardoor het water overal over het schip heen stroom. Gelukkig houdt de nieuwe motor zich goed en ben ik blij dat we een extra sterke motor hebben waardoor we er goed doorheen kunnen komen. Het duurt een drie kwartier voordat we het Westgat uit zijn,. De golfen zijn echter nog te hoog om de koers naar het oosten te nemen. Daarbij moeten we namelijk haaks door de golf richting heen draaien en krijgen hem dan dus even pal van opzij. Met deze golven en wind is dat te gevaarlijk. We varen eerste nog een stuk door naar het noorden waar het water dieper wordt en de golven zodoende minder stijl. Een half uurtje later kunnen we heel langzaam onze koers gaan verleggen en zetten we ons genua bij zodat we ook wat zeildruk hebben wat het schip stabieler maakt. Gelukkig kunnen we de bocht langzaam maken en koersen we naar NOO richting de ingang van de Elbe. We blijven nog wel even een kleine 10 mijl boven de eilanden varen totdat we ter hoogte van het eerste Duitse wadeneiland Borkum zijn. De wind is dan inmiddels een stuk minder en ook de golven zijn afgenomen. Het blijft nog wel klotsen, maar het is een stuk beter te doen.

WhatsApp Image 2018-05-11 at 22.15.09De nacht verloopt verder redelijk voorspoedig en rond 4:30 zien we de eerste schemering opkomen. Altijd een heerlijk gevoel op zee als de nacht zich overgeeft aan de dag. De wind neemt steeds verder af. Rond 15:00, ca. 1 uur voor op planning, varen we bij de ingang van de Elbe. Dan is het nog 25 mijl varen tot Cuxhaven. Hilda en Mieke zijn dan inmiddels in Cuxhaven en is het wachten todat wij de haven binnen varen. De stroom werkt echter nog echt mee en hebben het hele stuk de stroom tegen. Pas rond 19:00 begint hij langzaam mee te lopen. Blij en voldaan varen we om 19:35 varen de haven van Cuxhaven binnen. 22 uur na ons vertrek uit lauweroog.

IMG_20180511_095032

reacties

Reageer