Naar Brunsbuttel i.p.v. Thyboron

zaterdag 21 mei / zondag 22 mei:

Komende week vaart Sebastiaan de Josha samen met Jules en Jan-Willem over naar Denemarken. Het oorspronkelijk plan was om direct vanuit Lauwersoog naar Thyboron te varen, maar gezien de weervoorspellingen kiezen we er toch voor om boven de Waddeneilanden naar Cuxhaven varen.
Zaterdag rond 12:00 zijn we aan boord in de haven in Dokkumer Nieuwe Zijlen, onderaan het Lauwersmeer. Wegens een defecte spoorbrug en de Elfsteden toertocht voor motoren was het vorig weekend niet meer gelukt om naar Lauwersoog door te varen.

Eenmaal aan boord laden we alle bagage, eten een boterhammetje en vertrekken  rond 15:00 naar Lauweroog. Bij Lauweroog moeten we even wachten op de sluis en rond 17:00 liggen we in de buitenhaven. Kopie van IMG_0199Nog snel een warme hap eten en om 18:00 vertrekken we met het laatste uurtje tij mee naar buiten. De wind is nog vrij krachtig en in vlagen tegen de 30 knp. Hij komt gelukkig uit het zuiden waardoor het water lekker vlak is en de wind al snel (schuin) van achteren komt. We varen alleen op het genua over de 7 knp door het water. Met het laatste stukje stroom mee, zijn we dan ook zo buiten. Eenmaal buitengaats neemt de wind gelukkig af en draait bij naar het westen. Een lekker bakstagwindje zo op het eerste gezicht.

Er komen echter buien aan en op de marifoon horen we windstoten van 35 knp in buien. We checken buienradar en zien flink wat buien naderen. Over 2 uur zouden ze over ons heen gaan. We besluiten om nog even alleen op het genua door te varen zodat we in de buien, als de wind toeneemt, snel het zeil een stuk in kunnen rollen en geen rif hoeven te zetten of het grootzeil te laten zakken. We houden buienradar goed in de gaten en we zien dat de buien westelijker blijven en we er mooi voor langs gaan. Boven de Frankrijk zien we echter nog een heel groot front liggen dat snel naar noord Duitsland lijkt te trekken. Die zouden DSC08731volgens de berekening midden in de nacht over ons heen krijgen. Maar we hebben voor de tweede keer mazzel. Ook deze draai achter ons langs. In de verte zien we nog wel een paar onweerflitsen, maar daar blijft het bij. Op een gegeven moment valt de wind zelf weg en moeten de motor aan. Rond een uur of 7:00 komt er weer wat wind en gaat de motor uit. Twee uur later zijn we al bij de de eerste boei van de Elbe. Het is dan nog ca. 20 nm tot Cuxhaven en ca. 35 tot de sluis bij Brunsbuttel. Om 14:05 zijn we bij de sluis. Gek genoeg 5 min. later dan de planning die ik vooraf gemaakt had. We moeten even wachten op de sluis en pak ‘m beet 14:30 liggen we aan de andere kant in Brunsbuttel in de haven. zo…nu lekker een douche pakken, wat boodschappen doen, eten en naar bed. Dat hebben we wel verdient na een fantastische oversteek. 137 Nm in 25 uur. (Een mooie richtafstand voor de 24-uursrace die we eind augustus weer gaan varen)

reacties

Reageer