Londen–Scheveningen

31 juli – 1 augustus: Londen en de Olympische Spelen zitten er voor ons weer op. Het was een bijzondere ervaring. Echt de moeite waard. Maar we moeten weer naar huis.

We hebben besloten niet met de flottielje mee te varen naar Nieuwpoort, maar direct over te steken vanuit Londen door naar Scheveningen. Dat is ongeveer 180 mijl, best ver. De Vliegende Hollander gaat hetzelfde doen en we spreken af samen op te varen.

We gaan pas rond het middag uur, Engelse tijd, door de sluis de haven uit. OpDSC01444 de Thames hebben we dan stroom mee. Tot de zee is het ongeveer 40 mijl. Die leggen we af in 5 uur. Dat schiet op. De flottielje gaat op dat punt voor anker, wij varen door. Nog  maar 140 mijl te gaan. Het eerste stuk, als we door de mouse channel varen,  hebben  we flink wat deining. Later wordt dat een stuk minder. De weersverwachtingen zijn prima en we hebben wind mee. Het wordt ‘s nachts bijna volle maan, dus als het helder is, dan hebben we lekker veel licht.

DSC01464Tot middernacht, we zijn dan ongeveer ter hoogte van Harwich varen we redelijk gelijk op met de Vliegende Hollander. We komen daarna steeds verder op hen voor te liggen en ze raken uit zicht. Door alle lichten van de windmolenparken is het ook nog lastiger om een schip te herkennen. Een paar keer roepen we de Vliegende Hollander nog op, alles is OK. De nacht is grotendeels helder, dus we profiteren van de maan. Met windkracht 3-4 verloopt de reis voorspoedig.

De Vliegende Hollander zend AIS uit en wordt op  een gegeven moment opgeroepen door Port Control. Ze varen richting een shipping lane, maar de verkeerde kant op, dus of ze weg willen gaan, want er komt een schip aan. Wij varen iets zuidelijker, maar ook redelijk krap in de shapping lane, dus ook wij veranderen van koers. Daarna is alles weer rustig en gaan we als een speer, we hebben weer stroom mee.

DSC01469Als het licht wordt moeten we weer een shipping lane oversteken. De grote Noord-Zuid lane. De lucht is strak blauw, veel beter dan we verwacht hadden. De shipping lane oversteken gaat zonder problemen en dan draaien we richting Hoek van Holland , ongeveer 50 mijl dezelfde koers. De wind is gunstig en we gaan lekker vooruit, met het zonnetje erbij. Om de beurt slapen we kort even, we hoeven toch amper ergens op te letten. De Vliegende Hollander zijn we nu helemaal uit het oog geraakt, ook op de AIS.

Als we de Maasgeul oversteken komen er wat dreigende wolken aan. Het is dan nog twee uur varen. We houden het gelukkig droog en rond 18.00uur, Nederlandse tijd, varen we de haven van Scheveningen binnen. 180mijl in 29uur, geen slechte prestatie.

Onze buren, Pieter en Marianne, uit Almere liggen met hun boot in Scheveningen en ze zijn aan boord. We kunnen bij hen mee-eten, lekkere verse vissoep (en voor Sebas een ander smaakje). Dan zit de dag erop en kunnen we gaan slapen.  We zijn blij dat we meteen naar Scheveningen zijn gegaan, dat scheelt een hoop gehaast. Morgen blijven we liggen, lekker een dag niets doen.

reacties

Reageer