de oversteek

maandag 23 juli: Beter weer kun je niet hebben. We hebben wind, weinig golven en zon.

Omdat de fotograaf aan boord is gaan we als eerste weg, zodat hij foto’s kanDSC00506 maken van het uitvaren.  Bij iedereen gaat het zeil meteen op en het ziet er veelbelovend uit. Als Rien genoeg foto’s heeft gemaakt,  gaat ook bij ons het zeil op. Als enige steken we in het  begin een stuk af, omdat we anders later te  veel tegen wind in moeten. Dat levert wel een voordeel op, we liggen bijna weer vooraan.

Iets voor 12.00u zijn we ongeveer ter hoogte van Dover bij het punt waar we de DSC00543shipping lane gaan oversteken.  Op de baan naar het Noorden varen twee tankers waar we last van zouden kunnen hebben. Beide passen hun koers aan en we passeren ze achterlangs. Op de baan naar het zuiden weer twee tankers. We zouden voorlangs moeten kunnen passeren. Uiteindelijk lukt dat ook maar op AIS kunnen we zien dat de voorste toch even zijn koers aangepast had en wat snelheid minderde. Volgende keer toch maar achterlangs.

De wind was voor de shipping lane weggevallen, maar is bij het oversteken weer teruggekeerd. We moeten na de shipping lane nog 15 mijl naar Ramsgate. De wind loopt op tot windkracht vijf en met een stevige zijstroming komen we uiteindelijk veilig aan in Ramsgate. We melden ons netjes voor binnenkomst bij de Port Control om toestemming te krijgen de haven binnen te varen. Dat is verplicht vanwege de ferries. Als er een ferry aankomt en weggaat moet je wachten. Je kunt ze niet goed zien en er is te weinig ruimte om aan de kant te gaan.

We zitten in de voorhoede van de flottielje, nog plek genoeg voor ons in deDSC00546 haven. Als we net liggen horen we geschreeuw en een klap. Een boot van onze groep heeft in de havenkom een aanvaring met een Belgische boot. Zelf hebben ze weinig schade, de andere boot iets meer. In de haven lagen al een aantal boten, die zich nu pas bij de flottielje aansluiten. Zij zijn op eigen gelegenheid overgestoken. Daarmee is de groep voor Londen compleet.

Het palaver is op zijn vroegst een uur nadat de laatste boot binnenkomt, dat duurt nog lang genoeg voor ons om Ramsgate in te  kunnen gaan voor wat boodschappen en wat ponden te pinnen. Ramsgate ziet er aardig uit, ook vanaf zee en vanuit de haven.  ‘s Avonds gaan we nog een hapje eten bij een Indiaas restaurant.

Ik ben blij dat alles goed is gegaan. En we hoeven morgen pas om 7 uur lokale tijd op, maar omdat we net in Engeland zijn is het gevoelsmatig pas om 8 uur. Het lijkt bijna op vakantie :-)

reacties

Reageer