wind tegen

dinsdag 13 juli:
Vandaag gaan we naar Marstal. De grootste plaats op het eiland Aero. We zijn al eerder op dit eiland geweest want Aeroskobing ligt ook op dit eiland. Marstal is een oud havenstadje wat door zeilers vooral gebruikt wordt als tussenstop naar of van Kiel. Zo ook voor ons. Het is namelijk onze laatste plaats in Denemarken omdat onze vakantie aan z’n einde begint te komen en we willen uiteindelijk nog in Cuxhaven komen. En dat is nog dik 100 nm varen.

We vertrekken betijds uit Rudkobing. Helaas hebben we een redelijk straf windje pal van voren. En omdat we i.v.m. onze diepgang in de vaargeul moeten blijven valt het niet te bezeilen en moeten we motoren. Het is een tochtje van een kleine 10 nm en met 2 uurtjes zijn we al in Marstal. We vinden meteen een ligplaats vooraan in de haven. Alleen is het er niet zo diep. We houden maar ca. 20 cm water onder onze kiel. Als het maar niet minder wordt en we op onze kiel komen te staan. Dit is gelukkig niet het geval. 2 uurtjes later is het water al ca. 20 cm gestegen en hebben we weer wat speling. Je weet het hier maar nooit omdat het waterpijl mede bepaald wordt door de wind. Bij ooster wind kan het waterpijl enkele tientallen centimeters stijgen terwijl het bij wester wind zomaar een eindje kan dalen. Dit valt niet van te voren uit te rekenen zoals met het tij. Het is dus altijd maar afwachten wat er gebeurd.

reacties

Reageer