overtocht deel 2 – naar Helgoland

maandag 28 juni:
We gaan weer vroeg weg. Rond 7 uur, met de stroom mee naar Helgoland. De haven waar we liggen is met laag water ongeveer onze diepte, dus iets voor laag water willen we weg zijn, anders liggen we dadelijk vast. Gelijk met ons varen nog een paar boten weg. Het weer is erg rustig en alles ziet er goed uit.

We moeten minimaal 1 nm  van de shipping zone (TSS) wegblijven tot boei TG19 en dan kunnen we naar het noorden toe varen. De enige boot waar we misschien last van is er eentje 336 meter lang, dus die houden we in de gaten. Hier is die AIS ontvanger erg handig voor, je kan precies zien hoe hard een boot gaat en wat de bestemming is etc. Dan weet je ook of hij de Elbe op gaat of een andere richting.

Uiteindelijk nergens last van tot vlak voor Helgoland, een ferry begint teP1020266 toeteren dat ie bakboord van ons wil, maar wij kunnen eigenlijk nergens heen.  Hij blijft toeteren en gaat in volle vaart voor ons langs, verder onduidelijk waarom hij niet achter ons langs gaat. Genoeg ruimte namelijk. Waarschijnlijk wil hij gewoon zo dicht mogelijk langs Helgoland varen voor de passagiers aan boord.  Kunnen ze Helgoland beter zien.

Op Helgoland komen we langs Nederlanders te liggen, die via de Eider naar Kiel gaan. Dat besluiten wij later ookP1020283 te doen, omdat het mooier is en we er misschien niet zo snel meer komen. Om 16:00 uur gaat de TV aan. We hebben goede ontvangst van de Duitse Digitenne en kunnen zo mooi het voetbal nog zien. Sebastiaan koopt nog een extra lekkere whisky in een van de taxfree shops die je op het eiland hebt en ‘s avonds gaan we nog een hapje eten op het land.

reacties

Reageer